A boldogság legyen a Te mindennapi valóságod!

A Hogyan valósítsam meg…? kérdésre találhatsz válaszokat.

Vedd a kezedbe a sorsod irányítását!

Egy férfi áll kockás flanel ingben, egyszerű asztal mellett, fején munkavédelmi műanyag sisak, az asztalon laptop, tolltartó íróeszközökkel, ragasztó szalag, grafitceruzák amit jelölésre használnak a mesteremberek, összegöngyölve nagy tervrajzok. A férfinak hatalmas jó kedve van, elégedetten mutatja a jobb kezével a „like” jelet, hogy a tervei alapján kezébe vette a sorsa irányítását és minden a lehető legnagyobb rendben van.

Döntéshozatal mechanizmusa

Sok ember igazi terv nélkül éli az életét, nincsen valódi ügy amit szeretne megvalósítani. Nincs meg az igazi álma, ami felét törekedne. Emiatt az élete is ide-oda csapongó, hirtelen ötletektől vezérelt, rengeteg kitérővel. A napi célok megvalósítása elviszi az energiáját és az idejét, a hosszú távú célok pedig kimaradnak.

Feltérképezed az életed, számba veszed a kínálkozó lehetőségeket és a lehetőségek közül kiválasztod, magadban elhatározod, hogy mi az amit meg akarsz valósítani. Hozol egy döntést! A elhatározás nagyon fontos, mert ezzel tűzöd ki a célodat. A döntéssel létrejön egy tervrajz a fejedben, ami mentén haladva megvalósítod, megcselekszed a döntésedet a fizikai világban.

Napi szinten rengeteg döntési helyzetbe kerülünk, mégha ezek nem is feltűnőek, pl. mi legyen az ebéd, milyen útvonalon menjek a jógára, melyik filmet nézzem meg, hogyan töltsem az estém, stb.

Döntéshozatalban levő torzulások közül néhány gyakori eset

Fel sem ismeri, hogy döntési helyzetbe került. Erre megoldás lehet, ha folyamatosan figyeli és elemzi az élete eseményeit, így egyre több döntési helyzetet ismer fel.

Nincs elegendő információja a döntéshez. Minden információnak nem lehetünk a birtokában, itt az adott helyzettől függ, hogy milyen információkat azok, amit még reálisan érdemes megszerezni, hogy megalapozott döntést tudjon hozni. A döntés emiatt mindig érzelmi alapú lesz, mert mindig lesz információ hiány.

Döntésképtelen, egyszerűen nem tud dönteni. Ilyenkor a következményektől aló félelem lehet erős, mi van ha rosszul döntök? Mi van ha hibázok? Mi fog történni? Kontrollálhatatlan következményektől való félelem.

Önbizalomhiány. Másoktól várja döntést maga helyett, fel sem merül benne, hogy tud döntést hozni. Gyakori kérdése: te mit tennél a helyemben? Aztán lehet tovább bonyolítani, ha a döntés mégsem bizonyul megfelelőnek, jön a mások hibáztatása: de hát te mondtad, hogy ezt döntsem!

Felelősség fel nem vállalása. Fél az akár pozitív akár negatív következményektől, fél hogy mit fognak szólni a döntéséhez.

Önmaga legyőzése, komfort zóna elhagyása. Tartson is ki a döntése mellett és igyekezzen megvalósítani. Az első bukkanónál nem szabad feladni, pl. most nincs kedvem, közbejött más stb. Vagy ha elkezdi megvalósítani, és jönnek az előre nem látott helyzetek, akkor megoldja ezeket.

Van egy aranyos történetem, amelyből látható, hogy mit okozhat, ha valaki már túlzásba esik a sorsa irányítása felett.

Mikinek olthatatlan érdeklődése volt az egyiptomi piramisok iránt, elolvasott mindenféle elméletet, hogyan építették őket, mire használhatták, hivatalos verziókat, spirituális és alternatív változatokat. Kiválasztott egy elméletet, ami nagyon közel állt a szívéhez és a személyiségéhez. Az elméletben pontosan leírták, hogy milyen magas a piramis, milyenek az alapjai, hogyan kell tájolni, miből kell építeni és mindezt arra használták, hogy egy másik elméletet alá tudjanak támasztani, miszerint adott kérdésben az ősi egyiptomiak hogyan gondolkodtak, milyen volt a világlátásuk. Miki rendkívül lelkes és alapos volt, ezért odautazott Egyiptomba, hogy saját maga mérje le a piramisokat az elmélet alátámasztása céljából. Fogta a mérőszalagját, de valahogy a piramisok nem azokat az értékeket adták, mint amit az elméletben leírtak. Miki összezavarodott, szerinte az egyiptomiak elrontották a piramisok építését. A hiba helyrehozatalához megragadott egy kalapácsot és reszelőt, nekiállt farigcsálni a piramisokat, hogy beállítsa a megfelelő értékeket rajtuk! A katonák alig bírták leszedni őt a piramisról, miközben Miki magában füstölögve próbálta kiigazítani az ősiek tévedéseit.

Miki életében megjelent az szíve vágya, és mindent megtett annak megvalósítása érdekében. Ez nagyon helyes és értékelendő, elismerésre méltó! Viszont félrecsúszott a megvalósítás közben, ilyenkor le kell ülni, átgondolni a helyzetet objektíven és újratervezés.

Döntésekkel irányítod a sorsod

A sok-sok lehetőség közül meghatározom az álmom, ez a döntés. A döntés kijelül egy utat, hogy merre tovább, nekem pedig érdemes részletes tervet készítenem, aminek a birtokában már tudom, hogy pontosan mit kell tennem. Minden cselekvés alapja egy döntés.

A külső megerősítéseket, támogatásokat mint pluszt érdemes felhasználni, de csak ezekre ne alapozz döntést! Tekints magadba, mit akarsz igazán? Mert ez fog motiválni, ez az a tűz, ami nem alszik ki benned és adja az energiát az álmaid megvalósításának.

Összegzés

Ha tudod mit akarsz és annak megvalósításán munkálkodsz, igazán akkor éled a saját életedet! Ekkor vetted kezedbe a sorsod irányítását!