A boldogság legyen a Te mindennapi valóságod!

A Hogyan valósítsam meg…? kérdésre találhatsz válaszokat.

Senkinek ne higgy el semmit! Csak azt hidd el, amiről Te magad bizonyosodtál meg, hogy igaz!

Egy nő napilapot olvasva fordítva ül egy széken egy vasból és betonból készült raktárban. Az újság felső széle tüzet fogott és lángol, a nő a lángoló újságot teljes lelki nyugalommal olvassa továbbra is, mintha semmi nem történt volna. A média, az újságok, pláne a napilapok tele lehetnek olyan hírekkel, eseményekkel, amelyekről nem tudsz megbizonyosodni saját magad, hogy igaz. Akkor ezeket elhiszed igazságnak? Vagy ha elégetjük az újságot, akkor lehetséges ezek a hírek semmilyen befolyással nem lesznek az életedre?

Iránymutatás kérés

A világban rengeteg inger éri az embert, sokszor egymásnak ellentmondóak, természetesen összezavarodik az ember, ilyenkor jó lenne valami iránymutatás, talán valaki tudja a tutit! Megbeszéli a nyűgjeit az ismerősével, a neki szimpatikus gurujával vagy mesterével. Természetesen abban bízik, hogy a másiknak hátha van valamilyen olyan plusz képessége, információja, tapasztalata, ami szerinte belőle hiányzik. Ez így rendben is van, mert elképzelhető, hogy másiknak tényleg több tapasztalata, ismerete van az adott helyzetre vagy legalábbis van ötlete a megoldásra és azt bölcsen teszi a kérdező, hogy ilyenkor kikéri egy másik ember véleményét. Sokkal egyszerűbb és hatékonyabb úgy tanulni, ha egy nálam tapasztaltabb embertől kérek segítséget. Így működik az iskola, régen a mester-inas viszony, ez így teljesen helyes.

Meggyőzés

Ismerősen hangzik ez a mondat: Hidd el nekem, hogy…! Meggyőzésre használja az illető, mert valószínűleg jóhiszeműen teljesen biztos a dolgában és úgy gondolja, hogy valamiben segíteni tud Neked. Azonban valamilyen részletben a Te helyzeted más.

A világ nagy része a meggyőzésre épül, valahogyan megpróbálnak befolyásolni, hogy azon az elvárt módon cselekedj, ami a befolyásolónak az érdekében áll. Neked viszont már nem biztos, hogy ugyanúgy érdeked! Vásárlás ösztönzés, média, eszmék, irányzatok, elméletek, van bennük egy olyan irány, felfedezhető bennük, hogy meg akarnak győzni valamiről, még az akaratod ellenére is. Persze tájékozódni kell a világban, új ismereteket szerezni, eddig nem ismert dolgokat felfedezni, tágítani az ismereteim, új tapasztalatokat szerezni.

  1. Első lépés, hogy támad benned egy igény az új ismeretre.
  2. Második a cselekvés, utána jársz hol lehet ilyet megszerezni, milyen formában, ami neked is megfelel.
  3. Harmadikként megszerzed az új ismeretet és végül beépíted a mindennapi életedbe, amit hasznosnak találsz. Ideális esetben így végigmegy a folyamat.

Viszont bármelyik részénél lehet kisiklás, torzulás, de ezen sajnos nem lehet változtatni, mert általában rajtad kívül álló tényezőkben van a diszharmónia, amikre nincs túl sok ráhatásod. Amit tehetsz: minden lépésnél figyeled és elemzed a folyamatokat, hogy fel tudd ismerni a torzulásokat. Fel kell ismerned, ha valaki befolyásolni akar. Szándékosan vagy tudattalanul, az mindegy, maga a befolyásolás ténye elég önmagában! Ha azonosítod az egyensúlytalanságokat, a manipulációkat, akkor már ezekre tudsz megoldást is találni és így tudsz nagyobb szabadságfokot kivívni magadnak.

Lehetséges akadályok

Egyfajta buktató lehet, hogy a másik véleményét kérem, de ehelyett a másik rám tukmál valamit, amit nekem fenntartás nélkül el kellene fogadnom.

Az is elképzelhető, hogy a másiktól döntést várok, hogy ő mit döntene az én helyemben, de a döntés mindig az enyém. Persze a könnyebbik megoldás felé haladna az ember, rövidtávon látszólag működik, sőt talán még működhet is, ha egy számomra elismert tekintély személy elmondja a véleményét és én automatikusan azonosulok ezzel. Hosszabbtávon viszont biztosan problémákat okoz.

Előfordulhat, hogy aki a „Hidd el nekem…!” kezdetű mondatnál az illető a folyamatokat nem elemezte ki teljesen, bármilyen okból. Vagy az is lehet, hogy te helyzeted ugyan csak egy apró részeltében más, de mégis ez annyira fontos eltérés, hogy az egész helyzetet más megítélés alá helyezheti.

Ranglétra, hierarchia kialakulása

Általában alá-fölé rendeltség alakul ki az emberek között, amikor kérdezel, a kérdés tekintetében óhatatlanul is kialakul az alá-fölé rendeltség az információ eltérése miatt a két emberben. Ez nem baj, amíg valaki ezt nem akarja kihasználni bármilyen módon. Ha egyik fél sem akar igazságtalan előnyhöz jutni, akkor kialakul az együttműködés. A hierarchikus rendszer sem rossz, megvan a maga létjogosultsága. Az együttműködés feltételezi, hogy mindkét fél hasonló szinten van az adott kérdés tekintetében vagy ha esetleg mégis nagyon eltér a szint, akkor sem akar visszaélni a helyzettel senki.

Ideális, egyensúlyi helyzetben tehát olyan információt kapna a kérdező, ami segíti őt. A világban azonban általában vannak galibák, így ez legtöbbször sérül. Itt jön be a kérdező felelőssége, mivel ő volt a kiindító pont, hogy a visszahatást, a kapott információkat is elemezze és ne csak egy az egyben lemásolja, azaz lenyelje mint kacsa a nokedlit. Ésszel, körültekintően, tudatosan átgondolva a kapott választ, értelmezi és leképezi a saját helyzetére és a számára hasznosítható részeket kiszedi. A többit pedig berakja egy polcra, hátha később még jól jöhet.

Történet az útbaigazításról

Egy apró történet ehhez a témához: megyek az utcán, egy néni megkérdezi tőlem, hogy merre van a kórház? Teljesen máshol jártam gondolatban, valahogy összeszedem magam, válaszolok neki nagy bizonyossággal és teljes segítőkészséggel. Mindenki folytatta az útját, egy perc múlva ráeszmélek, hogy teljesen hülyeséget mondtam neki! Pedig én nem szándékosan mondtam neki téves információt, számomra teljesen igaznak tűnt a válasz. A mai napig nem tudnám megmondani, hogy hol és miért ment félre bennem a válasz. Talán az lehet a magyarázat, hogy a fejemben a térképemen az én úticélom volt a fontos, ehhez képest a hirtelen jött kérdésre a rendszer kiakadt és észre sem vettem….

Összegzés

Mondhat bárki bármit, az ő véleményük csak támpontul szolgálhatnak Neked! Mindenki csak tanácsot tud adni Neked, garanciát senki sem vállalhat ezekre. A döntés felelőssége a Tiéd. Mindig.

Macerás? Igen! De ha rászánod az időt és az energiát, teljesen megváltoznak a körülményeid!