A boldogság legyen a Te mindennapi valóságod!

A Hogyan valósítsam meg…? kérdésre találhatsz válaszokat.

Nézz szembe a dolgaiddal őszintén! Vizsgáld meg több szempontból helyzetedet, mert úgy találhatsz megoldásokat!

Egy férfi áll egy nyugodt tengerben, a víz a hasáig ér. A férfi a fényképezőgép felé fordulva látható, az üres karjait széttárja és kicsivel a víz felszíne felett tartja. A férfin fehér ing van, ami vizes és rátapad a testére. A férfi arcát teljesen eltakarja egy ovális alakú álarc, amin tükröződik a fény. A férfi nem látja a helyzetét és megoldás sincs, mert az egyetlen vizsgálódó szempontját is eltakarta.

Az egó működési mechanizmusa

Az ember hajlamos másképpen magyarázni dolgokat, rugalmasan alakítani a tényeket, ahogy az egójának éppen kényelmes vagy ahogyan megszokta az adott pillanatban. Az ember egója igyekszik fenntartani az állapotokat, amiben aktuálisan tartózkodik már egy ideje, lehet évek óta, mert ettől érzi magát egyedinek, ettől ő az aki, szerinte ez a valóság. Esetleg más nézőpontok is létezhetnek? Ugyan már, csacsiság, ezoterikus közhelyek, ne fáraszd magad vele! Nézd mennyi energiád van már ebben a helyzetben is, mit akarsz még?

Ebben igaza is van, rengeteg energiája van abban, ahol most van. Egy dolog felett siklik át nagyvonalúan: jobbat akarsz, nem? Ahhoz viszont még többet kell tenni, mert még nem vagy ott!

Az ember egója szeret abban tetszelegni, hogy tökéletes és tévedhetetlen, és szeretné hogy ez a beállítása ne sérüljön. Ha esetleg megjelennek horzsolások, karcolások, repedések rajta, mesteri és profi technikákkal azonnal eltakarja, például ez semmiség, lekicsinylés, elbagatellizálás, nem miattam van, az infláció és a munkanélküliség tehet róla, a nehéz gazdasági helyzet az oka stb. Keményebb megfogalmazásban nevezhetem önbecsapásnak, önhülyítésnek, önámításnak vagy önvakságnak is.

Az egónak ez a működési mechanizmusa, minden embernél így viselkedik, még azt is megkockáztatom, hogy ez lehet a természetes működési módja. Ott van a probléma, ha ezt nem látod és azonosítod magad az elkerülő technikákkal! Ha nem látod csak ez elterelő manővereket, azt hívják az indiaiak úgy, hogy a maya fátyla. A fátyol, amely eltakarja előled a valóságot és ezekkel az illúziókkal azonosítod magad. Mivel ezek csak elképzelések, de nem tapasztalatok, nem tények, amelyek a valóságot tükrözik vissza.

A kulcs az egész folyamatban az őszinteség

A kulcs a folyamat megszakításához, ahol ki tudsz lépni az illúziók mögül és meglátni a valóságot: az őszinteség. Ha felismered, hogy a dolgokat egy bizonyos szempontból nézed, és a többi lehetőséget nem fogadod el valóságnak. Milyen öröm és felszabadító érzés, amikor rájössz, hogy a többi lehetőség is ugyanolyan valóság, amely csak arra vár, hogy felfedezd! Jelenleg egy nézőpontot látsz és ebbe próbálod behúzni, betuszkolni, beleerőszakolni az összes többi nézőpontot is. Szerinted ez sikeres lesz? Elárulom: ez így nem fog menni! Az elv tökéletes, egy fontos körülmény, feltétel még kell hozzá: szerintem oda el kell menned minden nézőpontba és alaposan megvizsgálni őket. Ha már jól ismered a nézőpontokat, utána kezdheted csak el összegyúrni őket egy pontba. Ekkor már sikerülni fog, mert van tapasztalatod a különböző nézőpontokról. Miután megvan az őszinteség, a folyamat utána már megy magától és egyre több nézőpontot fedezhetsz fel!

Hangsúlyozom és fontos tudni: az emberi elme, az egó így működik! Az enyém is pontosan ezt csinálja és sokszor bedőlök neki én is! Én inkább úgy fogalmazom meg a feladatot, hogy ez egy helyzet, amit kezelni kell a megfelelő eredmények, mint például boldogság, siker, harmónia, öröm, bölcsesség, szabadság, szeretet elérése érdekében.

Önmagad és a helyzet elfogadása

Ahhoz, hogy adott szituációban meglásd hogy pontosan mi történt, hol vagy és mit lehet tenni, szükséges néhány előfeltétel.

  • Fogadd el önmagad úgy, ahogy vagy! Persze teljesen úgysem fog menni, de bőven elég annyi, amennyit önmagadhoz képest a leginkább meg tudsz valósítani.
  • Fogadd el a helyzetet úgy, ahogy van! Amennyire lehetséges, objektíven kell látnod a világot. Mondjuk becsaptak és megvettél valamit egy tanácsadó rábeszélésére, amire igazából nincs szükséged, sőt inkább kolonc a nyakadban. Ilyenkor nem a tanácsadó felmenőit kell emlegetni a végtelenségig. Persze nyilván van ilyen szakasz is, de az érzelmi túlfűtöttségen érdemes átlendülni előbb-utóbb. Az esemény már megtörtént, nem lehet visszacsinálni, nem lehet kitörölni. A szidalmazások után, már kevesebb érzelmi töltettel, racionálisabban nézve a dolgot, már tényszerűen látható a helyzet: igen ez van most.
  • Önmagad előtt elismered, hogy van közöd az adott helyzethez kialakulásához. Valamilyen szintű interakció kellett részedről a helyzet kialakulásához. A fenti példában többet is fel lehet sorolni: pl. találkoztál a tanácsadóval, megbíztál benne vagy elfogadtad az ajánlatát. Vigyázz nagyon, mert nem szabad olyasmit magadra venned, amire nem volt ráhatásod!

Ezek után képes leszel eltávolodni a helyzettől. Próbálj új nézőpontokat találni a helyzetre! Először ha találsz egy második szemszöget, az más hatalmas siker!

Görcsösség, feszültség

Elég gyakran előfordul, hogy az ember annyira akar valamit, hogy már teljesen rágörcsölt. Feszült állapotban jó megoldást találni nagyon nehéz, tehát lazítani kell. Lazításra bevált módszer a pszichológiában, hogy teljesen mást kell csinálni, mint amire rágörcsölt az illető. Mondjuk a kisgyerek elkezd hisztizni a hipermarket közepén, hogy neki kell az a cuki unikornis. Mit csinál ilyenkor a szülő? Figyelem elterelést, mondjuk ad a gyereknek cukrot, vagy megígéri hogy a vásárlás után elmennek a játszótérre, teljesen mindegy, a lényeg hogy valami másra tereli a gyerek figyelmét. Sokszor beválik, a gyerek pedig elfelejti, hogy fél perce még hisztizett. Felnőttnél ugyanígy működik, az a fontos, hogy teljesen mást kell csinálni, a figyelem elterelés a lényeg. Szokott működni, ha alszik az ember egyet a problémára, ilyenkor megint valami teljesen mást csinál, és nem a problémám rágódik. Az alvás tehát a teljes, mély meditáció, aminek a segítségével nézőpontot válthatsz!

Összegzés

Figyeld magad őszintén, mert így rájössz az összefüggésekre. Az összefüggésekre csak Te tudsz rájönni, kívülről senki sem tudja megcsinálni helyetted!