A boldogság legyen a Te mindennapi valóságod!

A Hogyan valósítsam meg…? kérdésre találhatsz válaszokat.

Mindenki saját maga felelős az életéért! Ne mások akarata szerint éld az életedet! Éld az életedet!

Egy férfi hanyatt fekszik egy szoba padlóján, körülötte kartondobozok. A férfin válltól lefelé benne van egy kartondoboz nyitott végében, nem látni az arcát és fejét. A férfi a kezeit szorosan a saját combjain tartja, miközben a karjait szorosan a testéhez fóliázták, az átlátszó műanyag fóliát több rétegben rátekerték, mozdulni sem tud, nem tudja letépni sem magáról. Valaki mások tekerték rá a fóliát és rakták a fejét a kartondobozba, mások akarat érvényesült az éltebén. A férfi felelőssége, hogy kiszabaduljon a helyzetéből és élje a saját életét.

Irigység

Gyakran lehet hallani: bezzeg a Móni, neki összejött az élet! Jó házasság, okos gyerekek, lakás, kocsi, pozíció a bankban, külföldi utazások egzotikus országokba! Közben az illető a végeredményt látja, ami valóban lenyűgöző. Viszont nem látja, hogy ezért mennyi mindent megtesz a Móni: foglalkozik a férjével, a gyerekeket nevelik, a munkahelyén igyekszik megfelelni és vannak ambíciói, rengeteg energiát és időt fektet mindegyik életterületébe. Nyilván nem megy tökéletesen Móninak sem, néha nyűgösebb a hangulat és veszekednek a férjével, néha a bank nehezebb helyzetbe kerül, ilyenkor nincs fizetésemelés. De ezek nem szegik kedvét, továbbra is szorgalmasan munkálkodik, mert tudja, hogy meglesz az eredménye előbb-utóbb. A sikerek mögött szinte mindig kemény munka van, rengeteg cselekvés, és csak nagyon kis részben a „szerencse”, „véletlen” akárhogyan nevezzük. Aki irigykedik Mónira, az vajon tisztában van vele, hogy Móni mennyi mindent megtesz azért, hogy ilyen legyen az élete? Minden nap, folyamatosan és kitartóan? Hogy nem csak a sült galambok röpködnek, amiket ő könnyedén elkap? Valószínűleg ezt a részét nem látja, mert ha igazából pontosan tudná, mennyi erőfeszítésébe kerül mindez Móninak, nem biztos, hogy így gondolkodna.

Félre ne értsd, nem bántom az irigyeket! Móni egyébként nem létezik olyan szempontból, hogy minden teljesen rendben megy nála is mindig. Ha nagy a befektetett energiamennyiség különbsége az irigykedő és Móni között, messziről idillinek tűnhet Móni élete. Ám ha közel van egymáshoz a két élet, akkor az apró különbségek kirívóbbak és észrevehetővé válnak Móni életének fonákjai is.

Az én életem is néha Mónira hasonlító, boldog, néha pedig irigy ember kategóriája. Sőt, egyes életterületeimen is néha a boldogság, néha az irigység uralkodik. Én úgy fogom fel, hogy törekedni kell rá, hogy minél kevesebb legyen az irigység és minél több a boldogság. Valamint nem szabad beleragadni a sárba, a kudarcokba, nem szabad feladni az álmok megvalósítását.

Minták

Az egy másik kérdéskör, hogy valaki miért nem cselekszik, miért ragad bele a mókuskerékbe? Pszichológusok szerint a gyerekkori emlékek nagyon befolyásolják az életünket és ezzel egyetértek. A Hellinger féle családállításon résztvevőként tapasztaltam olyat, hogy a szülő vagy valaki a család még korábbi felmenői között nem valósította meg a hőn áhított vágyait az életében. Aztán a gyereken csapódott le, benne látták a megoldást: focista, orvos, énekes, gyárigazgató, filmszínész leszel! Igaz, hogy a gyerek legszívesebben bütyköl és inkább mérnök lenne, de a családi mintákat fiatalon még nem képes felülírni. Ahogy telik-múlik az idő, egyre nehezebb is lesz kitörnie a mókuskerékből, mert nem ezt látta, nincs előtte példa, nem hiszi el, hogy másképpen is lehet élni az életet. Lehetne önmaga és szabad, de azért ez nem megy varázsütésre!

Az egy helyes hozzáállás, ha Móni életét példaértékűnek tekintem és igyekszem motivációt gyűjteni magamnak: ha neki sikerült, én is meg tudom csinálni! Megvalósítom az álmaim!

Álmok megvalósítása

Az irigy ember valójában inkább magára dühös, amiért nem csinálja a szükséges dolgokat ahhoz, hogy ő is megteremtse a saját sikeres életét. Nyilván megtett dolgokat az életében, így valahogy kialakult a mostani élete, ami nem a legrosszabb, de ez nem pontosan az, ami az álmaiban szerepel. De ha változtatna a szokásain, ő is meg tudná valósítani a saját álmait! Tehát saját maga akadályozza saját magát. Senki sem zárja el előle a sikert és boldogságot, nincs elásva egy távoli lakatlan szigeten. Nyilván sokkal egyszerűbb irigykedni és a kialakult komfort zónán belül maradni, mert azt már ismeri, nincsenek benne meglepetések. Itt-ott kényelmetlen, van ahol szorít, de már megszokta.

Tehetség

A tehetség is fontos összetevője a sikernek, de annyi mindenkibe szorult, hogy azzal könnyedén tud boldogulni és ez senkinél nem lehet akadály. Aki a tehetségét hiányolja, ott inkább arról lehet szó, hogy nem is érdekli az adott téma, vagy önbizalomhiányos, vagy érte egy traumatikus élmény, ami miatt hárítja magától az ügyet.

Mindenki a saját életét éli!

Van egy olyan sanda gyanúm, hogy akiket igazán nagy mesternek, gurunak tartanak, ha közelebbről megnéznénk minden apró részletében, az ő életük sem mindig lenne teljesen boldog. Mert szerintem olyan nincs, hogy valaki állandóan, igazán boldog! Inkább úgy fogalmazok, hogy törekedni kell az egyre több boldog pillanat megtalálására.

Példákat lehet találni, akiknek rendben van az élete, valószínűleg nem is kell messzire menned, biztos látsz ilyet a környezetedben. Sőt, nem is kell, hogy csak kizárólag egyetlen egy példát kövess minden részletében. Legtöbbször én is azt csinálom, hogy szemezgetek a különböző példák között, és ami ötletes és tetszik a másik ember életében, azt igyekszem beépíteni a sajátoméba.