A boldogság legyen a Te mindennapi valóságod!

A Hogyan valósítsam meg…? kérdésre találhatsz válaszokat.

Merj kockáztatni! Különben sosem fogsz nyerni!

Egy plüssmackó kapott két ajándékot masnival átkötött dobozban. A plüssmackó a kockázat kerülést jelenti, hogy megmarad a biztonságosnak gondolt keretei között. A plüssmackók mikor kapnak ajándékot az életben, azaz mikor nyernek? Vagy vállal egy kis kockázatot és kap ajándékot, de akkor már nem plüssmackó, mert kilépett a keretei közül.

Mit jelenthet a kockázat?

Ha egy esemény egészen biztosan bekövetkezik, azt nevezzük eredménynek, okozatnak, következménynek.

Kockázat alatt olyan eseményt értünk, aminek bizonytalan a bekövetkezése. Az elme, az egó szereti a biztos dolgokat, tehát ha megteszek valamit, akkor pontosan előre meghatározható a cselekvés eredménye. Ez több okból is előnyösnek tűnik neki, például biztosan elkerüli a kudarcot, a befektetett idő és energia biztosan megtérül, pontosan kalkulált végeredményt kap, a komfort zónáján belül marad, stb.

Ha jól belegondolunk az előnyökbe, ezek valójában elég kevés esetben teljesülnek maradéktalanul, valamilyen rendellenesség, meglepetés bármikor közbejöhet. Az előre nem látható hibák mérsékléséért sok mindent hajlandó megtenni az ember, így jöttek létre a különböző biztosítások, amelyek eléggé jövedelmező üzletágnak számítanak.

Kockázatelemzés

A kockázatokat azonban teljesen nem lehet elkerülni, ez csak az egó illúziója, váratlan esemény bárhol és bármikor bekövetkezhet. Tehát így hasznosabb, ha az elme kockázatkerülő technikáját inkább a kockázatelemzésre tereljük át és a valós veszélyek felismerésére helyezzük a hangsúlyt. Valós veszély például a fizikai világban, hogy a konnektorba nem nyúlkálunk, vagy a KRESZ szabályait betartva közlekedünk, hogy elkerüljük a baleseteket.

Átvitt, lelki és szellemi értelemben már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Az egó itt is fél valamitől, például a kudarcoktól, elutasítástól, nevetség tárgya lesz, elveszíti a tekintélyét mások előtt, hiteltelennek tűnhet stb., de ezek legtöbbször nem valós félelmek, nem igazi veszélyt igyekszik elkerülni. Inkább csak az egó elterelő manővereiről van szó, nehogy kilépjen a megszokott komfort zónájából és nehogy történjen valami az életében, amit eddig olyan nagy gonddal felépített. Megmaradni a biztonságos csigaházban.

Remény

Az ember reménykedik, hogy jobbra fordulnak a dolgai, jobb lesz a munkahelye, egyre több a pénze, egyre jobb a párkapcsolata, egyre sikeresebb stb. Itt felfedezhető egy komoly ellentmondás: az ember ragaszkodik a megszokott dolgaihoz és retteg, hogy nehogy történjen valami. Ugyanakkor reménykedik, hogy jobbra fordul az élete. A nagy kérdés, hogy miért fordulnának jobbra a dolgai, mi alapján bízik ebben? A megszokott kereteket nagyon jól ismeri, újra nem hajlandó váltani, a meglévő helyzete akkor mitől válna jobbá? Várja a csodát? Hányszor történt csoda eddig az életében? A csoda pedig betuszkolja a meglévő életébe a sok-sok jó dolgot úgy, hogy közben nem változik semmi? Vagy meglepetésszerűen kifog egy aranyhalat a tóból amelyik teljesíti három kívánságát? Mindezt persze úgy, hogy sosem jár horgászni. Vagy inkább cselekszik és kezébe veszi a sorsának az irányítását?

Aki tud esetleg épkézláb választ adni a csodavárásra, valami olyasmit fogalmazna meg, hogy a meglévő hiányokat kellene valahogy betömködni az életében és akkor jobbá válna minden. Ez sántít, mert ha kap valamit, azok óhatatlanul változást fognak előidézni az életében, ráadásul kockázatot kell vállalnia a kapott dolgok használhatóságára vonatkozóan, nincs rá garancia, hogy az elképzelései szerint működnének az életében. Sajnos ez nem olyan, mint a hiányzó darabok a puzzle kirakósban, nem fog pont ugyanolyat találni, ami hajszálpontosan illeszkedik a többihez.

Kockázat vállalása

Arra jutottunk, ha ki akarsz kecmeregni a jelenlegi helyzetedből, ha a boldogságot és sikert életed részévé akarod tenni, akkor bizony az egó félelmein túl kell lépned és olyasmiket kell megtenned, amiktől az egód sikítozik és kiveri a víz. Nincs garancia semmire, benne van a kudarc lehetősége, lehetséges eleinte látszólag rosszabb lesz a helyzeted is. De tudjuk, hogy a kudarcokból lesznek a tapasztalatok és minden siker természetes velejárója a kudarc. Bármelyik sikeres embert ha megkérdezel, rengeteg kudarcról is be fog számolni, hibákról amelyeket elkövetett. A te életedben is voltak már sikerek, gondolj bele: akkor nem láttál biztosan előre semmit, bizonytalan volt a helyzet, csupa kockázat, ugye? Így utólag egészen biztosan azt mondod, hogy megérte belemenni és végigcsinálni, noha közben nem biztos hogy így gondoltad és mostani eszeddel őrültségnek tartod az egészet, még azt sem érted, egyáltalán hogyan juthatott az eszedbe.

Komfort zóna nagysága

Tegyük fel, hogy Évinek van egy komfort zónája a kirándulás, mint tevékenység tekintetében, amin belül kényelmesen érzi magát. Évi komfort zónájába az egynapos kirándulások férnek bele, mindenképpen a saját ágyában akar aludni. Van olyan ember, akinek ennél kisebb a komfort zónája és mondjuk sosem hagyja el a települést, ahol él, és nem megy el otthonról csak ügyintézni vagy legfeljebb néhány órára, még egy egész napos kirándulást sem tud elképzelni. Egy harmadik embernek tegyük fel, hogy legalább 2 hetes külföldi utazás, ami a kirándulást jelenti, ami ennél kevesebb, azt meg sem jegyzi magának.

Merj kockáztatni! Különben sosem fogsz nyerni!

Látható, hogy a komfort zónáját mindenkinek saját magához kell mérnie, nem lehet abszolút értékben összehasonlítani más emberrel. A sikerhez és a boldogsághoz ki kell lépned a saját komfort zónádból, kockáztatni hogy az új dolgok vagy sikerülnek vagy nem. De ha sohasem kockáztatsz, hogyan fogsz nyerni?