A boldogság legyen a Te mindennapi valóságod!

A Hogyan valósítsam meg…? kérdésre találhatsz válaszokat.

A tények makacs dolgok. Jobban teszed, ha a tényeket nem akarod másképpen magyarázni. Lásd, hogy mi a tény és mi a vágy, és ezeket meg kell tudnod különböztetned egymástól!

Egy fiú van a szabad ég alatt, egy ház udvarán. Ül egy kanapén, előtte szőnyeg, mögötte egy fürdőszobai függöny kifeszítve egy állványra, de mindezek csak a füvön, kültérben, holott mindezeknek beltérben lenne a helyük. A fiú egy kézi tükörben nézi magát, teljesen elégedett a helyzettel, nem veszi észre az alapvető tényt: kültérben van. Másképpen magyarázza meg a helyzetét magának, vágyik egy házra, felépített tehát egyet magának, ami illúzió, mémi valóságtartalommal. Mindössze az legalapvetőbb kérdésben különbözik egymástól a tény és vágy: mindez a helyzete jó lenne, ha látná, hogy beltér helyett kültéren van.

Tények és vágyak

Annyira alap dolog a tény és a vágy, hogy minden helyzetben jelen vannak, csak mindig más a megjelenési formájuk.

Tények alatt azokat a körülményeket értem, amelyeket nem tudsz megváltoztatni jelen helyzetedben, ezeket el kell fogadnod. Fontos, hogy a tényeket önmagukban lásd, ezeket mindig figyelembe kell venni és nem szabad a pillanatnyi vágyaidnak megfelelően néha így, néha úgy magyarázni, mert a tények hajlamosak az ember egyéni elképzeléseit figyelmen kívül hagyni és végül romba dönteni az ember terveit. A tények legtöbbször azért valahogyan kezelhetőek, ha az ember ügyes, olyan tervet tud kovácsolni, amellyel megvalósíthatja a céljait, a tények mint rendíthetetlen sziklatömbök ott vannak ugyan, de az ember szépen kikerüli ezeket. Van út a sziklatömb mellett is, így is célt érek, nem kell odébb görgetnem vagy kimerítő és fáradságos munkával feldarabolni a hatalmas sziklát, amely az utamban áll.

Minél valóságosabb, pontosabb és részletesebb képed van a világról, minél tényszerűbb és objektívebb, annál jobban fogod látni a folyamatokot magadban és a világban, hogy mi miért történik. Az ember azonnal elkezdi elemezni is a külvilágban és magában újra felfedezett információkat, és egyúttal elméleteket kezd el gyártani, lehetséges magyarázatokat, az emberi elme ilyen. Persze ez nem baj, csak amennyire lehet, a tény adatokra kell támaszkodni elemzéskor és döntéshozatalkor, mert azok biztosan úgy vannak. Számított adatokra nem szívesen alapozok további fontos döntéseket, mert a számításban lehet hiba és így hibás adatra alapozom a döntésem.)

Tények másképpen magyarázása

Az ember egója rengeteg dolgot képes megtenni, hogy a saját igazát bizonyítsa. Így működik az elme, nehéz szembesülni azzal, ha valamit elrontottunk, kudarcot vallottunk benne. Miért? Mert időt, energiát, igényel a kijavítása és úgy tűnik, hogy ez eddig befektetett erőforrásokat pedig mind elbuktuk. Pedig valójában ebből lesz a tapasztalat, meg kell fizetni az árát, nincs ingyen ebéd.

Az ember azért szeretne valamit másképpen látni, mert látszólag így könnyebben éri el a céljait, ezért a tényeket hajlamos úgy magyarázni, ahogy az neki a legjobban megfelel. Bizonyos szempontból igaza is lesz, mert fog találni olyan nézőpontot, amire rá tudja húzni a helyzetet. De ez csak egy nézőpont, ha már egészében és összefüggéseiben vizsgáljuk meg a helyzetet, hozzáveszünk még több alapelvet, akkor kiderül, hogy mi volt az igazi szándéka az illetőnek.

Megteheti, hogy kicsit ferdít a tényeken és más oldalukat emeli ki, de a dolgok lefolyását ez nem fogja különösebben meghatni és valószínűleg nem úgy fognak történni az események vagy nem olyan lesz a következmény, az eredmény, ahogy az ember eredetileg akarta. Ilyenkor jön az a helyzet, hogy nem érti az ember, hogy egyáltalán mik történnek vele, pláne hogy miért éppen ezek a dolgok történnek vele.

Hogyan lehet minél tényszerűbben látni a dolgokat?

Őszintének kell lennünk önmagunkhoz, ez nagyon fontos. Amennyire lehetséges, racionálisan és minél több szempontból kell tekinteni a dolgokra, objektíven kell nézni a helyzeteket, úgy ahogy vannak.

Azokat a tényeket csak elfogadni lehet, amelyeken nem tudok változtatni. Be kell ismernem önmagam előtt, hogy ez most tőlem független és nem tudok rajta változtatni. De ennek tényleg, igazából így is kell lennie, különben csak mártírt csinálok magamból!

A tényeken a kalapáccsal változtatást nem javaslom, mert bár a könnyebb útnak tűnik, de azzal nem lehet igazán célt érni.

Változtatható körülmények és a vágyaim

Vannak viszont olyan elemei a helyzeteknek, amelyekre van ráhatásom és amelyek csak az én fennhatóságom alá tartozik. Ezeket nekem kell megcselekednem, senki más nem fogja helyettem, nem is teheti. Fel kell ismerni azokat körülményeket, amelyekre van befolyásom és meg is kell tennem mindent ezek megváltoztatására, ha meg akarom valósítani a céljaim. Valóban könnyű összekeverni a tényeket és a vágyakat, de minden ember folyamatosan ezt gyakorolja minden élethelyzetében, noha a szabályát nem biztos, hogy ennyire pontosan meg tudja határozni.

Minden helyzetben külön, egyesével mindig fel kell mérni, hogy mi a tény és mi a vágy, mert a különböző helyzetekben folyamatosan más és más formában jelennek meg. Azért azt tudni kell, hogy előfordulhat, hogy ami az egyik embernek tény, a másik embernek megváltoztatható körülmény. De még olyan is lehetséges, hogy egy ember életében adott dolog egyik helyzetben tényként viselkedik máskor pedig vágyként. Tényleg észnél kell lenni, mert könnyen bele lehet gabalyodni!

Nézzünk rá egy példát, hogy miről is van szó!

Gergely otthon van és megkíván egy jégkrémet, ez a helyzete. Támad egy vágya, ami a jégkrém, és ezt megpróbálja kielégíteni. Első körben még nem tudjuk, hogy pontosan milyen tények vannak egy helyzetben és pontosan hogyan fogom megvalósítani a célomat, hogy megegyem a jégkrémet. Benéz a hűtőben, abban nem talál jégkrémet. Ez tehát egy tény, nincs jégkrém otthon. Gergely magyarázhatja ezt a tényt sokféleképpen, például a hűtő nem gondoskodott róla, hogy legyen benne jégkrém, a barátnője megette a jégkrémet ezért most Gergely hoppon maradt, stb. De akárhogyan magyarázza, akárhogyan nézi ezt a tényt, attól az nem fog megváltozni és a tényt sem érdekli különösebben, hogy Gergely mit gondol róla. Gergely továbbra is gyárthat elméleteket, marcangolhatja magát a múlt miatt, hogy elvesztegetett idő és energia volt a hűtőt átkutatnia, de attól a vágyát nem fogja kielégíteni, a célját nem fogja megvalósítani. Gergely azt választja, hogy bátran szembenéz a helyzetével és figyelembe veszi a tényt, amin nem tud változtatni. Min tud változtatni Gergely? Mivel az egyik megvalósítási módszere nem működött, keres egy másikat és azzal eléri a célját, mondjuk elmegy a sarki boltba és vesz jégkrémet, vagy házhozszállítással rendel jégkrémet, várja hogy a barátja betoppan egy jégkrémmel, de más megoldások is lehetségesek. Gergelynek arra volt ráhatása, hogy más megoldást talált a helyzetére és megcselekedte az új megközelítési módot, hogy sikeres legyen!

A csapda Gergely helyzetében az, ha csak vágyik az otthon nem fellelhető a jégkrémre és azt ténynek fogadja el, amin nem lehet változtatni.