A boldogság legyen a Te mindennapi valóságod!

A Hogyan valósítsam meg…? kérdésre találhatsz válaszokat.

Cselekedj! Senki más nem fogja helyetted megcselekedni azt, amit Neked kell!

Egy motoros sisakjára erősített fényképezőgép szempontjából látható, amint a motoros tempósan hajtja a járművét egy jó minőségű aszfaltúton egy fákkal borított erdős részen, minden rendben megy, megcselekszi a feladatait, amit a motorozással kapcsolatban éppen kell.

Mi az összefüggés a gondolkodás, elméletek gyártása és a cselekvés között?

Ha az ember fejben eljut oda, hogy kialakul benne egy kép, hogy mit is szeretne elérni az életben, mik az álmai, ez az első lépés.

Belegondoltál már abba, hogy mennyi időt töltesz gondolkodással és mennyit a cselekvéssel? Fejben hány verziót pörgettél végig, számtalan variációban? A kimenetel is mindig rengetegféle lett?

Az elméletek gyártása általában elég jól megy. Valami rejtélyes oknál fogva, az ember szentül meg van győződve róla, hogy ezek a fizikai valóságban is pontosan ugyanolyan lenne a lefolyásuk és pontosan az lenne a végkimenetel is, amit ő előzetesen fejben már végigjátszott.

Ha alapos vizsgálatnak kellene alávetni ezeket az feltevéseket és összefüggéseiben átültetni a gyakorlatba, akkor kiderülne hogy bőven vannak hiányosságok, ellentmondások, amelyek eddig fel sem tűntek vagy nagyvonalúan nem vett róla tudomást, szemet hunyt fölöttük. Ooopsz, úgy tűnik tehát az elméletek néha komoly sebekből véreznek, amelyeket nem egyszerű orvosolni. Tehát amikor a cselekvésre kerülne a sor, kiderül hogy az elméletet azért finomítani kell némelyik részén, mert a fizikai világban azok nem pontosan úgy működnek, máshogyan működnek, de az is lehet hogy egyáltalán nem működnek. Valószínűleg tudatalatt mindenki tisztában vele, hogy egy az egyben az elméletek ritkán működnek tökéletesen a fizikai világban, mert akkor az elméletek és azok megvalósulása között nem lenne különbség, nem is kellene két különböző fogalmat használnunk rájuk és minden gondolatunk azonnal megvalósulva szembe jönne velünk a fizikai világban.

A gondolatok, álmok hogyan viselkednek a fizikai világban, mi és hogyan valósul meg, mi lesz a kimenetel, azt igazából nehéz megjósolni előzetesen. Megvalósítani tehát macerás, energiát, időt, erőfeszítéseket igényel, buktatók vannak benne. Az ember pedig ezeket szokta elkerülni, halogatni, mert ilyesmire a napi rohanás mellett már nem nagyon marad kapacitása. Szóval fejben nagyon jól pörög az elmélet, a gyakorlati megvalósítása pedig elmarad. Mi kell hozzá, hogy a fizikai világban is megjelenjen az álom, amit a mágiában úgy hívnak, hogy „a mágus szólt és előállt”? Pontosan, CSELEKVÉS!

Miért fontos a cselekvés?

Azért is fontos a cselekvés, mert csak a fizikai megvalósulásból lesz tapasztalat, siker, míg az elméletek gyártásából sosem lesz siker.

Vajon melyik lehet a fontosabb, az elmélet vagy a cselekvés?

Funkció szempontjából mindkettő fontos, megvan a maguk szerepe és egymással ez nem összemérhető. Egy nagyvonalú hasonlattal élve az elmélet, az álom a szoftver, a cselekvés a hardver.

Sikerélmény, önmegvalósítás szempontjából nézzünk rá példát, így könnyebb lesz megérteni!

    • Tegyük fel, hogy 1 évben legyártok mondjuk 10 elméletet és sok nyűglődés után gondosan kiválasztok belőle 1-et, ami szerintem működik és amit meg akarok valósítani. 1 év elmélet gyártás után igyekszem ezt megvalósítani, küzdök, hajtok, mindent megteszek és mindezek ellenére sem tudom róla megmondani, hogy sikeres lesz-e.
    • Másik verzióban tegyük fel, hogy 1 évben eszembe jut egy elmélet, némi gondolkodás és finomítás után elkezdem megvalósítani. Elég hamar kiderül, hogy nem az én utam, így lezárom az ügyet, levonom a következtéseket és megyek tovább. Eltelt 1 hónap az évből, 1 elméletet igyekeztem megvalósítani, nem pont az lett belőle amit akartam, így elengedtem az ügyet, de rengeteg tapasztalatom keletkezett. Már megvan a következő elméletem, ezen sem agyalok sokat, nekiugrok a megvalósításának. Teszem a dolgom, csinálom, intézem. Eltelik 3 hónap, óhh, ez sem az igazi, megy a kukába az ügy. De megint van rengeteg új tapasztalatom, amit a következő megvalósításnál már fel tudok használni.

.

Számoljunk csak: két elméletem megvalósítása közben eltelt 4 hónap az évből, és erről a két elméletemről BEBIZONYOSODOTT, hogy nem az amit én igazából szeretnék. Tehát van még 8 hónapom az évből és ezt már tapasztaltabban tudom felhasználni. Az előző verzióban 1 év volt a tervezgetés, utána kezdtem el megvalósítani és nem garantált a siker ott sem. Ha kudarcba fullad, sokkal több időt vesztegettem el vele.

Melyikkel érsz előbb célt?

Sokkal előbb célhoz érhetsz, ha többet cselekszel és több a hiba, mint ha méricskélsz, számolgatsz és igyekszel kerülni a hibákat!

Mondhatod, hogy sarkított a példa, és igazad is van, de az volt a célom vele, hogy bemutassam, mennyire fontos a cselekvés ahhoz képest, mint amekkora jelentőséget tulajdonít neki az ember általában.

Kamatos kamat példája pénzügyekből

Kamatos kamat pontosan ezen az elven működik a pénzügyekben, a kamatként megkapott pénzt minél előbb újra befektetem, hogy az újra kamatot termeljen nekem. Mikor van több pénzem, ha sűrűbben kapom a kamatot vagy ha ritkábban? Elárulom: ha sűrűbben kapom ugyanazt a kamatösszeget és újra befektetem, sokkal több pénzem lesz adott időszak végén, mintha ritkábban lenne a kamatfizetés.

Csak TE tudod megcselekedni, amit Neked kell!

Mindenki fejében megvan a maga elmélete, ezt tetszés szerint lehet bármilyen tevékenységre lefordítani (lakásvásárlás, nyaralás megszervezése, párkapcsolati kérdés megoldása, egy jó frizura megtalálása, a cégvezető hogyan szervezze át a folyamatokat a cégénél, vagy hogy mit szeretnék tanulni, akármi lehet). A saját elméleted, amit szeretnél megvalósítani, azt senki sem fogja megcsinálni helyetted! Senki! Mert TE vagy abban a helyzetben, aki megcsinálhatja azt, és csak TE! Az edződ sem tudja helyetted megcsinálni a gyakorlatokat. Nem tudod pénzen megvenni, kiravaszkodni, átadni másnak bármilyen jogcímen, mert akkor a siker sem lesz a tied sosem.