A boldogság legyen a Te mindennapi valóságod!

A Hogyan valósítsam meg…? kérdésre találhatsz válaszokat.

Bármi igaz lehet és annak az ellenkezője is. Mindig minden helyzetfüggő és viszonyrendszerben kell értelmezni.

Három talpas üvegpohár áll egy asztalon félig vízzel tölte, a háttér sárga és piros, amely középen és függőlegesen találkozik. Tükröződés miatt a vízzel töltött részek mögötti háttér pont a másik oldalt tükrözi vissza, így az ellenétes háttér látszódik a valódi háttér helyett. Logikailag tudom, hogy milyen háttér van a pohár mögött, mégis a másik oldal hátterét látom. Van egy igazság, de az adott helyzetben a tükröződés jelenti a viszonyrendszert, így az igazságot a viszonyrendszer látszólag az ellenkezőjére fordítja és közben azért észrevehető az eredeti helyzet is, csak racionálisan végig kell gondolni.

Az érmének mindig két oldala van

Vizsgáljunk meg egy pénzérmét! Mindig két oldala van, egyoldalas pénzérme nem létezhet. De attól még ugyanazt a pénzérmét nézem, hiába hogy a fej oldalát vagy az írás oldalát vizsgálom, attól még az érme nem lett más, nem lett több példány belőle, továbbra is egy pénzérme. Attól, hogy nézőpontot váltok, a dolog maga még nem változik meg, csak én fogok közelebb kerülni, hogy a valóságot lássam.

Egy eseménynek is legalább két nézőpontjának kell léteznie, akivel történik és aki által történik. Vagy másképpen a fogalmazva, az „elszenvedő” és a „kiindító” személye (az elszenvedő olyan értelemben, hogy vele történik valami, de az lehet jó vagy rossz is).

Ha a földre kerültél, ott szedj össze valamit!

Van egy olyan nézet, ha az ember valamiért elbukik egy helyzetben és a földre kerül, padlót fog, akkor ott nézzen szét és találni fog valamit, ami segítheti őt, hogy újra megkísérelje megoldani a helyzetét. Miről van szó? Nézőpontot vált (igaz, hogy kényszerítették rá), és az új nézőpontban felfedezhet olyat, ami segíthet neki a továbbiakban. Az „önkéntes” nézőpont váltás annyiban előnyösebb, hogy az irányt én határozom meg, nem csak lefelé löknek, hanem bármilyen irányban elindulhatok, akár felfelé is.

Több nézőpont megtalálása

Bármilyen eseményt ha megvizsgálunk, egyaránt meg lehet találni a pozitív és a negatív aspektusát egyszerre. Az egó normális esetben észrevesz egy nézőpontot és általában ahhoz ragaszkodik a továbbiakban. A helyzeteknek azonban nem csak egy nézőpontja van, hanem jóval több, rugalmasság, kreativitás és gyakorlás kérdése hogy mennyit vesz észre ezekből az ember. Minél szélesebb látókörű valaki, annál több nézőpontot találhat meg, annál több lehetőségből választhat.

Az egó szerencsére megtanítható, hogy többfajta értelemzése is lehetséges egy adott helyzetnek. Sőt, annyira jól sikerülhet az egó átnevelése, hogy ez a több nézőpont megtalálása adott helyzetre hozzáállás automatikussá válik és ez lesz a normális!

A dolgok vannak, én döntöm el, hogy melyik oldalát nézem

Miután többfajta értelmezését látni egy helyzetnek, innentől már hozza magával azt, hogy bármelyik nézőpontját választhatom. Melyik lesz a helyes? Mindegyik nézőpont helyes, mert mindegyik ugyanazt a dolgot írja le. Ekkor mondhatom el magamról, hogy látom, hogy a dolgok vannak és döntöm el, hogy melyik oldalát nézem a szituációnak.

Nézzünk rá egy példát! Képzeld el, hogy van egy ház valahol a világban. Ha megnézed ezt a házat a település mellett levő hegytetőről, akkor egy apró házikót látsz, piros tetőcserépekkel, kéménnyel, világosszürke külsővel, apró üvegablakok, körülötte a kert is nagyon apró, szépen rendezett, karbantartott. Közelebb megyünk a házhoz, az utcán megállva mit láthatunk? Látjuk a zöld kerítést, a kiskaput és a kocsibejáró kapuját, a kerítés előtti árkot és járdát, a postaládát, az udvart, a házat sokkal közelebbről, pontosan meg tudom számolni az ablakokat, látszódik a tornác látszódik és az udvaron levő néhány gyerekjáték. Most képzeld el, hogy bemegyünk a házba, a nappaliba vagyunk, látod a kanapét, a mobilokat a kisasztalon, a függönyöket, a beszűrődő napfény árnyékot vet a padlón, érzed a ház illatát, érzed a talpad alatt a szőnyeget. Bemegyünk a fürdőszobába, a konyhába, a hálószobába, a gyerekszobába, mindenhol mások a színek, a fények, a berendezési tárgyak.

A házat láttuk messziről. közelről kívülről és belülről. Ugyanazt a házat néztük, mégis mindegyik nézőpont teljesen más volt, más-más arcát láthattuk a háznak. Ugyanaz a ház, mégis megszámlálhatatlan nézőpont és mindegyik teljesen más. Hasonlóságok persze lehetnek, de vannak olyanok is, amelyek köszönő viszonyban sincsenek egymással.

Aki nem látott még házat, egy részletes leírás alapján el tudja képzelni? Nagyjából igen, fejben, elméletben el fogja tudni mesélni aki csak leírás alapján tud a házról, de ez valahogy nem lesz az igazi. Ha később valaki belekérdez részletekbe, amikről nem tanult vagy nem hallott korábban az illető, azokra nem fog tudni válaszolni, ha pusztán csak elmesélés alapján ismeri a házat. A tapasztalás hiányozni fog nála, az igazi élettapasztalat, ahol bármit kérdezhetsz, mivel ott volt a házban és bár mondjuk nem figyelt rá a látogatása közben, de utólag akkor is pontos választ tud adni a kérdésedre.

A különböző nézőpontok közül tudsz választani, hogy melyik a legjobb vagy legrosszabb? Ez attól függ, ha az ember fáradt, akkor nyilván a hálószoba tetszik neki a legjobban, ha éhes akkor a konyha, ha már ráférne egy alapos tisztálkodás, akkor a fürdőszoba. Ha éppen szabadságra vágyik, akkor a hegytetőről, a madártávlati nézőpont tetszik neki a legjobban. Ha éppen szabadságra vágyik, akkor a pincét nyilván elég rosszra fogja értékelni. Természtesen a ház nem tökéletes, nem egy hollywoodi szuperprodukcióban, hanem az életben vagyunk: a festés megkopott, vannak repedések a falon, rendetlenség a nappaliban, a fürdőszobában a vízcsap már ősrégi és bármikor eltörhet, a redőny leszakadt, penészfolt a falon stb.

A ház mindegyik esetben ugyanaz, semmit sem változott, mindegyik részének megvan a maga funkciója és szerepe, csak a szemlélő, azaz az én hozzáállásom más valami oknál fogva, így másmilyennek látom a házat. Ezt az ítélkezést kell minél többször leleplezni, fülön csípni, felfedezni, mert akkor fogod tudni a dolgokat a maguk objektív valóságában látni, és ekkor tudsz felvenni bármilyen nézőpontot! Ekkor fogod látni az érmének a két oldalát, sőt az oldalát vagy a belsejét is!

Események kombinációja

Ha már látni, hogy egy eseménynek több nézőpontja van, akkor több esemény egymásra hatása, kombinációja már komoly kihívást igényel, mert ezek többféleképpen kapcsolódhatnak egymáshoz. Hasonlóan a legó kockákhoz, ha több eseményről van szó és egy esemény egy legó kocka, akkor ezek már sokféleképpen kapcsolódhatnak egymáshoz, csak győzze követni az ember…

Eddig egy eseménynél egy nézőpontot kiválasztva az ember úgy gondolta, hogy pontosan el tudja dönteni, hogy mi a jó és mi a rossz. Több nézőpontból, több esemény megvizsgálva azért már sejthető, hogy nem lesz ennyire egyértelmű a helyzet.

Bármi igaz lehet és annak az ellenkezője is

A több nézőpontos szemléletmód megtanít rá, hogy egy adott eseményt nem szabad csak egy nézőpontból megvizsgálni, hanem több szempontot kell találni, mert így kaphatsz egy sziklatömböt, egy tényt az eseményből, amit utána már a saját céljaidat figyelembe véve tudsz kezelni és mondjuk kikerülheted adott esetben.

Ha több szempontba is bele tudsz helyezkedni adott szituációt vizsgálva, akkor fog világossá válni, hogy nem feltétlenül az értékítélet alkotás, hogy adott dolog jó vagy rossz, ami közelebb visz a céljaidhoz.