A boldogság legyen a Te mindennapi valóságod!

A Hogyan valósítsam meg…? kérdésre találhatsz válaszokat.

Az élet játék, élvezd! Magadért csinálod!

Egy fiú áll az alkonyatban, kezében csillagszórót tart a magasba, körülötte hatalmas tűzijáték. Az élet játék, a tűzijátékok is a fiúért vannak, aki élvezi az egészet.

Az élet játék

A mindennapi feladataink ellátása közben felmerül sok buktató, megoldandó helyzet. Az ember pedig a rohanás közben hajlamos elfelejteni, hogy az élet játék! Persze attól, hogy játék, még nem szabad felelőtlenül hozzáállni, és nem szabad félvállról venni az eseményeket. Szerintem a helyes viszonyulás, ha az élethelyzeteket a súlyuknak megfelelően kezeli az ember, a fontos és hosszabb távra szóló helyzeteket alaposan körbejárja, a kevésbé fontos dolgokat pedig lazábban kezeli.

A gyerekek még emlékeznek rá, hogy az élet játék. Képesek eltölteni órákat a játékkal és élvezik! A felnőtt mit mond? Nincs időm erre! Valóban, a felnőtt élete más, meg kell teremtenie a megélhetéshez szükséges feltételeket. De azt senki sem mondta, hogy a felnőttnek mindig komolynak kell lennie! A túl sok komolyság egy idő után már merevséget és görcsösséget hozhat magával. Be lehet vinni a játékosságot a felnőtt életébe is, ettől lazábban tudja kezelni majd a dolgait, amitől varázsütésszerűen jobban is kezdenek el működni a folyamatok az életében és egyre több sikerben van része. A játékosság egyúttal magával hozza azt is, hogy az ember egyre jobban élvezi, amit csinál, az élvezet növeli a játékosságot, ettől még jobban élvezi amit csinál és egy öngerjesztő spirálba kerül.

Mért csinálod?

Előfordul, hogy meg kell tenni bizonyos „nem szeretem” dolgokat az embernek a kívánt végeredményért. A tevékenységeknek nem a végeredménye a legfontosabb, noha sokszor ezt elfelejtjük és hajlamosak vagyunk kizárni minden mást. A célkijelölés fontos, ez ad irányt. Mi a helyzet az odavezető úttal? Kínszenvedés, semleges vagy gyönyörű a legtöbb pillanata?

Egy példában könnyen megérthető a lényeg: Eszter és János friss házasok és elhatározzák, hogy felépítenek egy házat maguknak. Rengeteg dolgoznak, nem mennek sehová, gyűjtik a pénzt, mindenen spórolnak hosszú évekig, küzdenek a mesteremberekkel, tényleg mindent megtesznek. Csak közben elmegy mellettük a legtöbb esemény, a párkapcsolatukban egyre kevesebb figyelmet adnak egymásnak, csak az építkezés a téma, az egészségük megroppan, fásultabbak, ingerlékenyebbek, beszürkülnek a dolgok. De a ház, a cél majd megoldja a gondokat! Ez az ára, megfizetjük! Majd ha beköltözünk végre, akkor ott minden rendben lesz! Ilyen és hasonló mondatok tartják bennük a lelket, ezek viszik előre őket. Eljön a nagy, boldog pillanat és beköltöznek végre! Csak van némi gond: az eufória elmarad, mert bár örülnek a beköltözésnek, de a rengeteg felgyülemlett keserűség nem múlik el. Sőt, most hogy elérték a célt, egyre nyilvánvalóbb, hogy a házasságuk tönkrement, az életük problémáit nem oldotta meg a saját házba költözés. Egy pillanat a költözés, de hosszú évek az odavezető út hossza. Ha a csak a cél, az egy pillanat éltet, akkor a hosszú évekkel mi a helyzet? Azt csak túl kell élni valahogy? Szükséges rossz? Szerintem sokkal jobb megoldás, ha a célhoz vezető út az élvezetes. Nem a cél fontos, hanem az út maga, ahogy a keleti mondja. Pontosan a fenti eseménysorra hívja fel a figyelmet, mert az ember hajlamos csak a célra koncentrálni és ezzel egyensúlytalanságba kerül.

Magadért csinálod!

Mondhatjuk, hogy az út a fontos és nem annyira a végcél. De akkor miért is csinálja? Az ember saját magáért csinálja! Magáért a tevékenységért sürgölődik és nem csak a végcéltól várja a kielégülést.

Mai modern világunkba kezd divatba jönni, hogy tűzzön ki az ember célokat és azokat valósítsa meg! A coaching, rengeteg egyéb más módszer mind ezt bontja fázisokra és valóban hasznos eszközökről van szó. Én egy lépéssel továbbmegyek, szerintem a célokat túlhangsúlyozzák és közben a folyamatokról, az odavezető útról elfeledkeznek. Gondoljunk bele, ha a célja megvalósítása közben megrokkan az ember, akkor mihez fog kezdeni, ha elérte célját? Mert az már nem olyan lesz, mint az előzetesen elképzelte és jön a csalódás, kiégés, üresség, az egészségének a helyreállítása, mindenfelé más zavarok.

Célok meghatározása

Az nem jó cél, ami megvalósíthatatlan vagy amihez igazából nem kell erőfeszítés és túl könnyen eléri az ember. Fontos, hogy miközben az ember a célja megvalósításán tevékenykedik, folyamatosan nézze, hogy a célját továbbra is el akarja-e érni? Vagy közben talált másik célt, ami sokkal jobban érdekli és a korábbi célját már értelmetlen megvalósítania, nem okozna neki örömöt? Ez a fajta folyamatos visszaellenőrzés teremti meg a feltételeit, hogy az ember figyelje a környezetét, saját magát és éljen a kínálkozó lehetőségekkel, amiket esetleg az ad az élet. Elképzelhető, hogy teljesen máshol fog kikötni, mint azt eredetileg gondolta, de az biztos, hogy ez a hely sokkal jobban fog illeszkedni hozzá és sokkal boldogabb lesz, mint azt eredetileg a szíve legmélyén remélte volna!

Összegzés

Ha meghatározta az ember a célját és élvezi a cél megvalósításához vezető folyamatokat, akkor egyre több kaland, romantika, öröm lehet az életében, egyre sikeresebben és boldogabban élheti az életét!