A boldogság legyen a Te mindennapi valóságod!

A Hogyan valósítsam meg…? kérdésre találhatsz válaszokat.

Az egyszerűbb több. Az egyszerűbb dolgok sokkal jobban működnek, hatékonyabbak, mint a bonyolultak.

Villanykörték lógnak a plafonról. Az elsőn a villanyvezeték nagyon gubancos, a második kevésbé szövevényes, a harmadikon néhány csomó van, a negyediken pedig már csak apró kanyarok az egyeneshez képest. Az utolsó villanykörtének a vezetéke egyenesen halad és csak ez a villanykörte világít, az előzőek sötétek! Az egyszerű ami hatékonyan működik a bonyolultakhoz képest.

Az egyszerűbb több

Miközben rengeteg irányzatot, rendszert megismertem, egy idő után azt vettem észre, hogy azok a gondolatok adják a legnagyobb lökést, amelyek tömören, egyszerűen vannak megfogalmazva és nem lehet rajtuk fogást találni. Azok lendítették rajtam a legtöbbet mindig, amelyek pár szóban leírtak egy szabályszerűséget. Ha végignézed a főoldalon az alapelveket, tömören és egyszerűen vannak megfogalmazva, mindenféle sallangoktól mentesen.

Az egyszerű megfogalmazások annyira általánosak, hogy bármilyen helyzetre analógiásan alkalmazhatóak. Mindössze meg kell találni, hogy adott helyzetben melyik körülmény milyen szerepet játszik, és ez szokott a probléma lenni, erre ugyanis nincs általános szabály, amit csak be kell helyettesíteni. Értelmezni kell a helyzetet, értelmezni a szabályt és összhangba hozni ezeket. Ha ez sikerült, onnantól kezdve kinyílik egy új világ!

Persze az általános megfogalmazásban rejlik a csapda is, mert ha valaki nem látja, nem érti teljesen, hogy pontosan mire akar rávilágítani az adott alapelv, akkor simán rávágja hogy közhely, ezt eddig is tudtam és semmire sem mentem vele, stb.

Egyszerű és bonyolult közötti ellentét

Nézzünk egy példát! Tételezük fel, hogy van egy közgazdasági elmélet, amely rengeteg változóval dolgozik: infláció, munkanélküliség, tőkepiaci szabályozottság, államháztartási rendszerek, adóztatás, külkereskedelmi mérleg, árfolyamok, GDP, indexek stb.

Az a jó benne, hogy megpróbál nagyon bonyolult folyamatokat modellezni, kezelhetővé tenni, előrejelzéseket adni, szemléltetni egy hatalmas és szövevényes rendszert, hogy legalább valami halvány segédfogalmunk legyen róla.

Viszont éppen a rengeteg körülmény miatt csak egyetlen helyzetben használható, nagyon specifikus, nem lehet univerzális elméletként bármikor alkalmazni. Ha valamelyik paraméterét rosszul becsülik meg, az egész félremegy és használhatatlanná válik, téves következtetéseket fognak levonni.

Viszont ha van egy egyszerű, általános alapelv, vegyük azt például hogy az adók túlzott emelése visszaveti a termelést (ezt csak most találtam ki, de azért van valóságtartalma), amihez a legtöbb helyzetben alapelvként visszatérhetünk és amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, akkor az segíteni fog eligazodni a labirintusban.

Természtesen az egyszerűnek és a bonyolultnak is megvan a maga létjogosultsága, nem állítom hogy az egyik vagy a másik jobb, ez felelőtlenség lenne. Szem előtt kell tartani, hogy mindkettő létezik és az adott helyzetre jobban illeszkedőt kell használni.

A pofonegyszerű meglátások azok, amelyek hosszú távon, megbízhatóan működnek. Minél bonyolultabb egy feltételrendszer, annál kisebb a valószínűsége, hogy az élet pontosan azt a helyzetet produkálja. Minél egyszerűbb valami, annál könnyebb analógiásan, rugalmasan az adott helyzetre alkalmazni. Minél egyszerűbb valamilyen módszer, annál nehezebb rajta bármilyen fogást, hátrányt, hiányosságot, ellentmondást találni benne, pontosan az egyszerűsége miatt.

Miért működnek az egyszerű megfogalmazások a legtöbb helyzetben?

Mert több helyzet sajátosságait egyesítik, keresik a közös pontokat, az azonosságokat. Mivel a helyzetek lényegüket tekintve ismétlődnek, csak a körülmények változnak, ezért ha látja és érti valaki a közös részt, akkor ezt felhasználhatja más szituációkban is.