A boldogság legyen a Te mindennapi valóságod!

A Hogyan valósítsam meg…? kérdésre találhatsz válaszokat.

Ami a szíved vágya, azt szerezd meg!

Egy izmos, sportos férfi egy kb. két méter magas szikláról hatalmas, energikus lendülettel leugrik és éppen a levegőben van, miközben a jobb karját ökölbe szorítva a magasba emeli erősen és magabiztosan, arcán óriási elégedett örömteli mosoly, olyan lelkülettel, mint amikor éppen a szíve vágya szerinti óhaja teljesül.

Szíved vágya, az ÁLMOD

Mindenki jó valamiben, mindenkinek van olyan tevékenysége, amit nagyon szeret csinálni. Van, hogy tudja az ember mi az a nagybetűs ÁLOM, amit mindig is dédelgetett, ami a szíve vágya, amit igazán nagyon szeretne elérni, megvalósítani az életben, amiért bármit megtenne. Bármi lehet, gyufaszálakból felépíteni egy makettet, humoristának lenni, eljutni a világ mindegyik földrészére, iskolatitkárnak lenni, divattervező stb. Teljesen mindegy, hogy mások mit gondolnak az adott dologról, az a fontos, hogy Téged motiváljon és szeresd csinálni! Tapasztalatom szerint olyan tevékenységek jöhetnek szóba, amit élvezettel, örömmel és szívesen csinálsz, ilyenkor észrevétlenül elröppennek az órák, elfelejtesz enni, megszűnik minden más a világban, ami nem kapcsolódik ehhez.

Manapság elég sok időt elvisz a puszta létfenntartás megteremtése, mert a bevételekhez képest drága a megélhetés. Ha az ember a folyamatosan a napi megélhetésért küzd, az aláássa az önbizalmát, és az önmagába vetett hit megrendülése is okozhat blokkot, ami miatt még a kérdést sem érti: mi az hogy önmegvalósítás? Mi az hogy kiteljesedés?

Persze nem mindenki tudja megnevezni, hogy mi az a tevékenység, ami miatt reggel úgy pattan ki az ágyból, hogy juhééé, újabb nap amikor dolgozhatok és közelebb kerülhetek az álmom, a vágyam megvalósításához!

Miben tudsz kiteljesedni igazán?

Ha még nem jöttél rá, hogy mi az ami a legjobban érdekel, akkor azt érdemes kideríteni úgy, hogy pl. kipróbálsz új dolgokat, olyasmiket, amiket azelőtt soha és nagyon kívül esnek a komfort zónádon. Sosem lehet tudni melyik fog megtetszeni, lehet elsőre egészen vadidegen és furcsa tevékenységet fogsz megkedvelni. Ami abszolút távol áll tőled, azt persze nem szabad erőltetni, pl. ha tériszonyos valaki, akkor a hegymászás nem biztos, hogy a legjobb ötlet, de aztán az is lehet, hogy elmúlik a tériszonya és végül kitűnő hegymászó lesz belőle!

A szíved vágyának a megtalálásában az önismeret segít, hogy befelé figyelsz és meghallod a halk hangot, ami mindig is ott volt. Meg kell találnod az igazi álmod, ami motivál, mert ez ad folyamatosan hajtóerőt, ez inspirál, olyan mint az autóba az üzemanyag. Enélkül nem tudsz eljutni a célodhoz.

Belső és külső blokkok a vágyak megfogalmazásában

Ha az ember nem tud megnevezni semmit, hogy miért mozgatna meg minden követ, akkor az is lehet, hogy valamilyen blokk akadályozza az életében, ami miatt ezt teljesen elnyomja. A blokkolás jele lehet, ha legbelül érzi, hogy rendkívül vonzó az adott tevékenység neki, de számtalan kifogást talál, hogy miért nem foglalkozik vele, általában a drága, nincs rá időm, nem tudnék belőle megélni, annyira nem is fontos, bagatellizálás, majd később stb.

Valaki mondjuk fagylaltárus akart lenni, aki különleges fagyikat készít. Aztán a felkapott fagyizóban, ahová jártak, történt egy probléma és szalmonella fertőzést kapott sok ember szövődményekkel, és az eset után levonta a következtését, hogy a fagyi készítés veszélyes, kárt okoz más embereknek és ezt így nem akarja megvalósítani. Ami így ebben formában nem igaz, de valahogy mégis összekapcsolódott a tudatalattijában.

Hogyan függenek össze az álmok, vágyak és a célok?

Álom: az igény megfogalmazódott benned, már tudod mit szeretnél elérni. Ugyan jelenleg nincs meg konkrét terv, de már megvan a legfontosabb: a szíved vágya! Meg tudsz nevezni egy tevékenységet, hogy mondjuk egészséges akarok lenni!

Amikor az álmodat lefordítod pontos és részletes tervre, hogy mikor mit kell tenned azért, hogy megvalósítsd, akkor én ezt nevezem célkitűzésnek, célnak.

A pontosan, mérhetően, objektíven megfogalmazott célokat tekintem az álom megvalósítási formájának. Egyébként az az álom, amit nem bont le az ember konkrét cselekvési lépésekre, sajnos az kis eséllyel valósul meg a fizikai világban.

Határozd meg pontosan a céljaid, tudd hogy merre tartasz!

Tegyük fel, hogy valaki egészséges akar lenni, ezért hajlandó aktívan cselekedni és úgy gondolja, hogy ehhez az egyik legjobb módszer, hogy sportolni fog, bár jelenleg ilyen tevékenységet még nem végez. Ez így álom, semmi konkrétum, de az igény megfogalmazódott benne. Ez kitűnő, mert ez az első és legfontosabb dolog: már tudja mi az, ami motiválja, mit akar megvalósítani!

Az álomból pontos célt kell levezetni és meghatározni, majd ezt kell konkrét formába, cselekvési tervbe önteni. Gondolkodik és úgy dönt, hogy le akarja futni a napi 8 kilométert mához képest pontosan 1 év múlva, amit utána minden nap megtesz. Ez így cél, pontosan meghatározta, hogy mit akar elérni és mikor, ráadásul egy hosszú távú cél, ami az álom megvalósítását szolgálja. Következő lépés, hogy a hosszútávú, stratégiai nagy célt lebontja kisebb részcélokra, rövid távú célokra mert egyből nem fog tudni napi 8 kilométert lefutni, ehhez rendel erőforrásokat. Úgy gondolja, hogy először minden harmadik nap fut 1 kilométert munka után, az első hónapban. Aztán a második hónapban fut 2 kilométert minden második napon munka után, és így tovább. Ezt a tevékenységet hívják másképpen projektmenedzsmentnek, csak hogy a spirituális, önfejlesztő rendszereket összekapcsoljam a közgazdaságtannal.

Úgy gondolja, miután elérte a stratégiai, hosszútávú célját, hogy a napi 8 kilométert lefutja folyamatosan, akkor megvalósul az álma és egészséges marad!

Veszélyeztető tényezők, az adott dolog segít vagy hátráltat a céljaim megvalósításában?

Az ember hajlamos a dolgokat tologatni a végtelenségig, ha nincsenek megszabott határidők hozzá, mert közbejöhetnek nem várt események, ilyenkor borulhatnak a tervek. Ha az ember rendszer szerint éli az életét, akkor a hátráltató események száma drasztikusan csökken. Előfordulnak majd persze nem várt események, ilyenkor kell elővenni a hosszú és rövid távú cél listát, valamint az eddig elért sikereit felidézni. Ezzel a módszerrel lehet erőt meríteni, túllépni a hullámvölgyeken, a kudarc élményeken felülemelkedni, új lendületet adni a megvalósításnak.

Ha az ember tudja, hogy mi a célja, akkor az óhatatlanul felbukkanó mindennapi eseményeket is ennek megfelelően fogja kezelni, könnyen tudja rangsorolni, osztályozni őket, mert csak ezt az egy kérdést kell feltennie: az adott dolog segít vagy hátráltat a céljaim megvalósításában? Ha segít, akkor hálás köszönettel elfogadom. Ha hátráltat, akkor sokkal könnyebben fogok nemet mondani, hogy minél hamarabb elengedjem az adott ügyet, mert az nekem nem jó. Ezért fontos az álmok és a pontos célok felállítása, mert adott eseményeket tudok mihez viszonyítani. Így az aktuális, napi események sokkal kisebb valószínűséggel sodornak magukkal.

Visszaellenőrzés

A pontosan meghatározott célok adják a keretet a tevekénységedhez. Ezekhez viszonyítva tudod visszaellenőrizni, hogy adott pillanatban hogyan áll a megvalósítás, mennyire haladnak ütemterv szerint a folyamatok. Segítenek abban, hol és milyen módon kell változtatni a célok megfogalmazásában, ha a megvalósításban esetleg valamilyen probléma adódik.

Összegzés

Tudom, hogy tiltakozik némely részed, sőt talán elég sok, de ha visszatekintesz, hogy a célok meghatározása eddig hogyan valósult meg az életedben és ennél szeretnél sokkal nagyobb hatékonyságot elérni a jövőben, hogy minél előbb megvalósítsd az ÁLMOD, akkor a tervezésben rejlő előnyöket a magad javára tudod fordítani!