A boldogság legyen a Te mindennapi valóságod!

A Hogyan valósítsam meg…? kérdésre találhatsz válaszokat.

A döntéseidet megváltoztathatod. Legtöbbször van választásod! Lehetséges ezt nem veszed észre, de ritkaság, amikor tényleg nincs választásod. Van jogod nemet mondani!

Helikopter magasságból, felülnézetből látunk egy szövevényes autópálya kereszteződés rendszert, több szinten keresztezi egymást több autópálya. A döntéseivel az ember elindul valamerre, de ha időközben rájön, hogy nem arra szeretne menni, akkor megváltoztathatja a döntését. Persze van az a helyzet, hogy például az autópályán, amikor egy darabig még mennie kell a rossz irányba, mielőtt rátérhetne a saját útjára. A szövevényes autópályán a rossz irányba haladás közben azt érezheti, hogy nincs választása, mert még nem látja az elágazást, de előbb-utóbb lesz egy kereszteződés, ahol korrigálhat.

Döntéshozatal

A döntéshozatal elég nehezen szokott menni az embereknél. Döntésnél mindenképpen bezáródnak ajtók, de újak is kinyílnak. Ha valaki nem tud vagy nem mer döntést hozni, néhány gyakori oka lehet:

  • a felelősség felvállalása a döntésnél, hogy az adott helyzethez közöm van,
  • elköteleződési problémák valami mellett,
  • félelem, hogy elmulaszt valamit,
  • félelem, hogy esetleg kárt okoz,
  • nem térképezi fel pontosan a helyzetet, nem is látja a döntési variációkat,
  • nem tudja felmérni a következményeket és esetleg kontrollálhatatlan folyamatok indulnak el,
  • nem is tudja, hogy döntési helyzetben van,
  • mások mit fognak szólni a döntéséhez,
  • maszatolja a döntést, oldalaz, nem foglal határozattan állás egyik választási lehetőség mellett sem.

Döntésképtelenség

Szerintem a döntésképtelenség mögött az önbizalomhiány a legfőbb ok. Nem bízik eléggé önmagában, hogy képes megfelelő döntést hozni. Ha tudom mit akarok és el akarom érni, akkor megfelelő önbizalmammal együtt a döntések meghozatala az élet természetes része. Hibázhat a döntéshozatalnál? Igen, a tévedéseket nem lehet kiiktani. De a hibák adják a tapasztalatot, ezek mentén fog kialakulni a siker és a boldogság. A hibáktól nem kell félni, mindenki elkövet baklövéseket. Ami fontos, hogy a melléfogások után le kell vonni a következtetéseket és tanulni kell belőlük. Ha valaki folyamatosan ugyanazokat a típusú hibákat produkálja és semmi nem változik nála, ott először ezt kell észrevennie az illetőnek.

Van választásod!

Egy döntéssel valóban megváltozik a helyzet, de azt nem szokták hozzátenni, hogy sem a döntésed maga, sem a döntésed miatt megváltozott helyzet sincs kőbe vésve. A döntésed utáni állapot sem végleges.

Tegyük fel, hogy hoztál egy döntést és később kiderült, hogy nem sikerült a legjobban. Ha már biztos vagy benne, hogy nem kellene a továbbiakban a döntésed mellett kitartanod, mert látod hogy az nem visz előre, akkor meg kell állni és elgondolkodni. El kell fogadni a helyzetet, hogy akkor ez nem sikerült, beismerni önmagad előtt, hogy kudarcba fulladt. Lehet nézni a jó oldalát, örülj neki, hogy most derült ki a tévedésed és nem évek múlva! Plusz mennyi rengeteg tapasztalatot gyűjtöttél, amiket fel tudsz használni ezek után az életed során.

Ezután hozhatsz teljesen más döntést is. A legtöbb embernek ha eszébe is jut, hogy megváltoztassa a korábbi döntését, de nem biztos hogy meglépi, mert elvei vannak, mit fognak szólni hozzá, következetlennek és megbízhatatlannak fog tűnni, akármi. Ilyenkor mások elvárásainak próbál megfelelni, ahelyett hogy inkább a saját vágyai megvalósításán dolgozna. Persze azért a döntésem megváltoztatásánál sem rúghatok bele a másik emberbe, nem csorbíthatom a jogait, a felvázolt alapelvek érvényesek ebben az esetben is. Mindössze arról van szó, hogy a saját magammal nem szúrok ki még jobban, ha már egyszer tudom, hogy félrementek a dolgok. Ilyenkor menteni kell, ami menthető és vesszen, amivel nem lehet mit csinálni, azokat el kell engedni és nem szabad bánkódni miattuk. Tekintetem a célomra szegezve újra nekifutok, és ha ez szükséges hozzá, akkor megváltoztatom korábbi döntésem. Sokkal jobban fogod érezni magad, miután egy rossznak bizonyult döntésedet megváltoztatod és újra irányba állítod magad!

Nem összeillő házaspárok

Miért fogsz biztosan olyasvalakivel házasságot kötni, aki nem illik hozzád? Mert előbb-utóbb minden emberről kiderül, hogy rossz választás és nem illik hozzád. Arra akar rávilágítani ez a körülmény, hogy mindegy milyen döntést hozol, ha utána nem dolgozol a kapcsolatodon, ha nem dolgoztok a kapcsolatotokon, mert mindkettőtöknek dolgoznia kell rajta, akkor az óhatatlanul tönkremegy és egy rossz házasságban találod magad. Lehetséges, hogy az elején hatalmas szerelem, minden szép és jó, de két ember óhatatlanul különbözik egymástól, így előbb-utóbb az álom azért szertefoszlik és kiderülnek nem túl előnyös dolgok a másikról. Ezeket folyamatosan orvosolni, megoldani kell, amihez mindkét fél szükséges a párkapcsolatban. Lényegtelen kivel vagy párkapcsolatban, hogy ki a partnered, ha nem dolgoztok párkapcsolatotokon, egyre rosszabb lesz a helyzet, mégha az elején csodálatos is volt.

Kényszerhelyzetben van választásod?

Néha úgy tűnik, hogy kutyaszorítóba került az ember és csak egy döntést hozhat. A körülmények áldozata lett, nincs választási lehetősége adott helyzetben. Az élet produkálhat ilyet, de akkor is inkább a folyamatos rossz döntések következményeként már annyira beszűkült a mozgástere, hogy gyakorlatilag nincs is. De ezt szerintem nagyon ritka, a legtöbbször nem ez a jellemző.

Én inkább azt tartom valószínűnek, hogy az ember nem vizsgálta meg alaposan a helyzetét, biztosan vannak még más nézőpontok, ahonnan másképpen néz ki a helyzet és onnan esetleg feltűnik másfajta választási lehetőség is. Kényszerhelyzet esetén mindenképpen érdemes mások véleményét kikérni, csak az embernek képesnek és nyitottnak kell lennie rá, hogy belehelyezkedjen ezekbe a másfajta megközelítésekbe. Persze elképzelhető, hogy ez vad lehetőség lesz neki és esetleg azt mondja rá, hogy képtelenség, mert szerinte kívül van az eseményskáláján, az eseményhorizontján, amelyek közöl szerinte tudna választani. De lehetséges, hogy néhány apróbb korrekciót végezve az adott helyzetén, annyira megváltoznak a felételek, hogy újabb variációk kerülnek be a választási lehetőségei közé.

Fontos, hogy kényszerhelyzetben sem szabad feladni, mert ott már tényleg nem lehet mást választani. Ez az igazi kényszerhelyzet, amikor nincs választása!

Van jogod nemet mondani!

Sokszor nincs benne az ember szótárában a nem. Igeneket hajlamosabbak vagyunk mondani, mert a pozitív irányt reméljük tőle (de ez nem mindig van így, az igen válaszokkal is tönkrevághatjuk magunkat). A derűlátó, optimista életszemélethez társítjuk az igent, a nemet pedig inkább a pesszimistához, a borúlátáshoz. Attól, hogy legtöbbször igent mond az ember a dolgokra, attól még nem lesz pozitív gondolkodású, ez csúsztatás ilyen szempontból, mert a formára koncentrál és nem a tartalomra, a valódi jelentésére.

Szokatlan lehetőség, hogy a nemet is jogodban áll választani?

Legtöbbször félünk nemet mondani, mert mit fog gondolni a másik, nem tűnök segítőkésznek, ő sem fog segíteni nekem amikor szükségem lenne rá, bunkónak fog nézni, de hát olyan elesett szegény, jó érzés segíteni, stb. Rengeteg mindent fel lehet sorolni, hogy az ember miért nem mond nemet bizonyos helyzetekben.

Miért annyira fontos nemet mondani?

Azokra a dolgokra kell nemet mondanod, amelyek hátráltatnak Téged a céljaid megvalósításában. Ha nemet mondasz ezekre, kizárod őket az életedből és felszabadul rengeteg hely, energia és idő. A felszabaduló részeket pedig szabadon tudod felhasználni olyasmikre, amelyek segítenek Téged, amelyek jók Neked. Ezáltal egyre kevesebb „nem szeretem” dolog lesz az életedben és egyre több olyan, amit szeretsz! Tehát automatikusan egyre boldogabbá, kiteljesedettebbé válik az életed! Egyre jobban az önmegvalósítás felé tartasz, ha ki mered jelenteni: NEM!

Tanulj meg nemet mondani!