A boldogság legyen a Te mindennapi valóságod!

A Hogyan valósítsam meg…? kérdésre találhatsz válaszokat.

A boldogság tanulható!

Egy férfi figyelmesen olvas egy könyvet, ami felett szikrázik, csillog, villódzik, ragyog az energia. A boldogságot szimbolizálja ez a forgó, változó pompás tündöklés, a könyv pedig a tudás. Nem a könyv maga a tudás, hanem a benne információ, ami alapján az ember megtanulhatja a boldogságot.

Álarcok kialakulása

Nézzünk meg egy újszülöttet, pontosan azt fejezi ki, amit érez: ha valami baja van, akkor sír és bömböl, ha minden rendben, akkor boldogan mosolyog és gőgicsél. Később rájön, hogy ezzel tud manipulálni és elérhet dolgokat ha mást mutat a külvilágnak, mint ami valójában benne van. Ha eljátszik egy szerepet, akkor úgy tűnik neki, hogy eléri a céljait ezzel a módszerrel. Megtanul álarcokat felvenni, hogy megkapja amire vágyik. A környezete is előnyben részesíti, ha elrejti az igazi érzéseit és a környezetének az elvárásai szerint viselkedik. Persze a környezete ezt tudattalanul csinálja, megvan a maga komfort zónája mindenkinek és azért igyekszik ebbe minél több mindent beleilleszteni a külvilágból.

Mi ezzel a baj?

Egyrészt nem őszinte, a felcseperedő kisbabánk becsapja saját magát, előbb-utóbb annyira jól fog menni neki, hogy már észre sem veszi, tudatalatti programmá válik. Másrészt ez tűnik a célravezetőnek, valójában ez a könnyebb út, ami nem szokott tartós eredményeket hozni. Ideig-óráig valószínűleg örülni fog, hogy elérte amit akart, de ez meg fog szűnni, mert az igazi, legbelsőbb igényeit nem elégíti ki az embernek.

Amire eléri a nagykorúságot, már eléggé összegubancolódik benne a sok „ne úgy csináld!” vagy „ez a helyes!” utasítás, hogy fogalma sincs mit tegyen. Elkezdi keresni a kiutat, ma már rengeteg módszer közül válogathat, amelyek segíthetnek rálátni a helyzetére, megérteni a folyamatokat az életében. Az nagyon jó, ha már megoldást keres és cselekszik magáért, mert ez a kulcs: rájött, hogy ahol van, az nem az ő valódi lénye, mást akar. Hasznos tudást találhat, a technikák, módszerek alkalmazásával kaphat válaszokat a kérdéseire.

Megtanulja, hogy miket kellene másképpen csinálnia, mi az ami segíthet neki, új nézőpontokat fedez fel. Ahogyan ezeket beépíti az életébe, egyre inkább egyensúlyba kerülnek a korábbi helyzetei, egyre inkább megoldódnak az őt foglalkoztató kérdések. Ez pedig magával hozza, hogy egyre jobb az életminősége, egyre több a sikere, egyre boldogabb.

Hol csúszhatnak el a folyamatok?

A fenti, mai viszonyokban megvalósítható megoldási folyamat azonban persze a valóságban mindenkinél másképpen működik. Bárhol és bárhogyan elcsúszhatnak a folyamatok, mert az ember egyedi élethelyzetekkel, egyedi múlttal rendelkezik, és így van egy rá jellemző egyedi mintázata.

Leggyakoribb okok lehetnek:

  • nem jött rá, hogy mit is akar igazából,
  • van egy kialakult élete, alapvetően annyira nem annyira rossz, igaz hogy nem a legfényesebb, olyan langyos, de nem érzi, hogy annyira változtatnia kellene,
  • látja hogy nem a jó irányba mennek a dolgai az életében, egyet is ért a megoldási javaslatokkal, de mégsem tesz semmit,
  • látszattevékenységet végez, csak a felszínt kapargatja, ezzel megnyugtatja magát, de igazi, hosszútávú eredményt nem fog elérni,
  • amikor ott a lehetőség, a régi minták szerint cselekszik, így marad ugyanott, ahol eddig is volt,
  • a külvilág impulzusainak megfelelve kívülről úgy tűnik, hogy tényleg mindent megtesz, de belül még nincs kész a gyökeres változásokra.

Lehet mondani, hogy vannak olyanok, akiknek csak megszületni volt nehéz. Valójában az ő életüknek is megvannak a maga kihívásai és megoldandó helyzetei, csak ezek annyira eltérnek az átlagtól, a hogy kívülről nehéz meglátni az ő nehézségeiket. Máshonnan indulnak, mások a körülményeik, más a díszlet, de alapvetően ugyanazokkal küzdenek.

Tartós boldogság

Aki tartós sikert és boldogságot valósított meg az életében, mindegyikük felépítette azt egy rendszer mentén. Mindegy hogy milyen szavakat, definíciókat használ, maga a törvényszerűség, az alapelv azonos mindenkinél. Más lehet a megjelenési forma, de a lényeg ugyanaz.

Ezért mondják, hogy tele van közhelyekkel a spiritualitás, a sikerkönyvek, gazdagság kalauzok, amiket mindenki ismer és folyton hangoztat. Igen, ismeri és papagáj módjára elismétli, de nem érti a valódi tartalmukat, a valódi mélységüket, az igazi mondanivalójukat, ami a felszín mögött van, a maya fátyla mögött. Mert ha ezt meglátja, akkor fog rájönni, hogy mekkora igazságok vannak az egyes közhelyek mögött!

Senki sem kapja készen a boldogságot, nem hull csak úgy az ölébe, mert ha esetleg így is történik, mivel nem érti a törvényszerűségeket és a szabályokat, előbb-utóbb vissza fog csúszni oda, amilyen mértékben érti és alkalmazza a szabályokat. Ha nem a lényének a része és nem érti ezeket, akkor hiába magolja be, hiába kergeti ezeket, nem fogja tudni alkalmazni az életében.

A boldogság tanulható

Aki ismeri az alapelveket, érti és alkalmazza is, az illetőnél kell hogy hozza az eredményeket. Ezért tanulható a boldogság! Természetesen sok minden kell hozzá például önismeret, cselekvés, akarat, kitartás. Aztán amikor jön a siker, azt el kell fogadni! Itt is sokszor megbukik az elmélet, mert fáradtságos munkával, kitartással és szorgoskodással megteremti magának az ember, aztán amikor csak engednie kellene a boldogságot, hirtelen bekapcsolnak régi tudatalatti programok mint például szegénység, önbizalomhiány, kishitűség, de hát én erre nem is vagyok méltó, nem érdemlem meg stb.